Şevkin “metro veto yedi” dedi ama…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, halk arasında metro olarak bilinen Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin (AHRSP) 2. Etabını onaylamamasına sert tepki gösterdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuyla ilgili konuşan Dr. Şevkin, Adana’nın trafik sorununun metro olmadan çözülemeyeceğine dikkat çekti.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yapımı için onay beklediği 2. Etap metro projesinin önemine dikkat çeken Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı’nın metronun 2. etap projesini onaylamamasına anlam veremediğini dile getirdi. İstanbul metrosu, Muğla İçme Suyu Projesi’nin de benzer kaderi yaşadığına vurgu yapan CHP’li Dr. Şevkin, “Adanalı bunu unutmaz” diye konuştu.
“GÖNLÜNÜZ NASIL RAZI OLUYOR?”
İkinci etap Adana metrosunun “2022 Yatırım Programı”na alınmadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Neden onaylanmadığını ve ne yapılmaya çalışıldığını bilmiyoruz. Bu, tek başına, bizim, partimizin, belediyemizin meselesi değil, bütün Adana’nın ve Adanalıların meselesidir. Doğmamış çocukları bile borçlandıran, her gün zarar eden bir metroyla karşı karşıyayız. 2’nci etap olmadan bir işe yaramamayı sürdüren bir yapıya gönlünüz nasıl razı oluyor? Adanalıları cezalandırmaktan vazgeçin. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına çağrımızdır; önünüzde hazır imza bekleyen 2’nci etap metro projesini onaylayın, Adanalıların kanayan yarasına tuz basmayın. Unutmayın! Adanalı bunu unutmaz.”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sosyal Politikalar Başkanı, Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu ise Müzeyyen Şevkin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın halkı aldatarak kurnazlık yaptığını kaydetti.
Sarıeroğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2. Etap metro projesinin onaylanmadığını, yatırım programına alınmadığını söylemek büyük bir kurnazlık, çirkin bir iftiradır. Hemşehrilerimizi doğru bilgilendirmek adına aşağıdaki hususları paylaşma gereği doğmuştur.
Bilindiği üzere belediyeler iç kaynakları ile finanse ettikleri yatırım projelerini Yatırım Programı ile ilişkilendirilmeksizin kendi idare organlarında karara bağlayarak yine kendi idari sorumlulukları çerçevesinde yürütmektedirler.
Belediyelerin sadece dış krediyle yürütmeyi planladıkları projeleri, 5393 sayılı Belediye Kanununun 68. Maddesi uyarınca Yatırım Programı ile ilişkilendirilmektedir.
Dış kredi kullanılmasına ilişkin belediye projelerinin Yatırım Programıyla ilişkilendirilmesinde 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Kanunu çerçevesinde talep sahibi Belediyenin mali durumuna göre proje teknik düzeyde değerlendirilerek karar verilmektedir
4749 sayılı kanunda kurallar açık ve nettir. Kanuna göre belediyelerin toplam borç stok tutarı en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşmamalıdır. Bu miktar büyükşehir belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanmaktadır.
Strateji Bütçe Başkanlığının görüşü ise projelerin Yatırım Programındaki yeri için talep edilmektedir. Başkanlıkça proje tekliflerinin teknik, ekonomik ve finansal yapılabilirlikleri belediyenin mali yapısı dâhilinde değerlendirilip, sadece teknik yaklaşım ortaya konulmaktadır.
Bu çerçevede 2022 yılı Yatırım Programı hazırlıkları kapsamında Belediyelerin projeleri kanunlar çerçevesinde dış kredi büyüklüğü ve koşulları, gelir-gider dengesi ve borç durumu göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
2022 yılı Yatırım Programına dış finansman için teklif edilen projeler arasında yer alan Adana Büyükşehir Belediyesi’nin “Hafif Raylı Sistem (HRS) Hattı” projesi 10,3 km yapım ve 42 adet HRS aracı alımından oluşmaktadır. Konu dış kredidir.
Dış finansmana ilişkin projenin Ekonomik yapılabilirlik analizinde yüzde 10 indirgeme oranı kullanılarak net bugünkü değer 120 milyon ABD doları (1,6 milyar TL) olarak hesaplanmıştır.
Adana Büyükşehir Belediyesinin hesaplanan borç/gelir oranı 1,9 düzeyindedir. Bu oran Büyükşehir Belediyelerinin borçlanabilme sınırı olan 1,5’ten büyüktür.
Söz konusu dış finansman/krediye ilişkin proje, borç/gelir oranının 1,5’ten büyük olması ve dış kredi boyutunun getirebileceği finansal yük göz önünde bulundurularak Belediyeler Kanununun 68. Maddesinde yer alan kurallar çerçevesinde 2022 yılı Yatırım Programında yer almamıştır.
Hal böyle iken kanun ortadayken, kurallar bu kadar açıkken Adana Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından malesef siyasi kurnazlık yapılmaktadır. Bunu ayıplıyorum. Dürüst ve samimi siyaset anlayışımız ile her daim doğruları söylemeye devam edeceğiz.”
Göreve geldiği günden itibaren şehrimize yaraşır tek bir hizmet üretmeyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından bugün basiretsizliğini gizlemek, hemşehrilerimizi aldatmak için büyük bir kurnazlıkla, çirkin bir iftira ortaya atılmıştır.
— Jülide Sarıeroğlu 🇹🇷 (@jsarieroglu) January 18, 2022